FIBROMYALGIE

Fibromyalgie betekent pijn in bindweefsel en spieren en wordt ook wel “weke delen reuma” genoemd. Fibromyalgie komt bij twee op de honderd volwassenen voor en met name bij vrouwen. Fibromyalgie is een chronisch pijnsyndroom en wordt gekenmerkt door de volgende klachten: spierpijn, stijfheid in spieren, (extreme) vermoeidheid, slaapproblemen, hoofdpijn, concentratie- en geheugenproblemen en angst- en depressieve klachten.

Meer weten?

U kunt ons altijd bellen of een afspraak maken.

FIBROMYALGIE EN DE HERSENEN

Over de oorzaak van fibromyalgie is weinig bekend. Onderzoek toont aan dat er bij fibromyalgie sprake lijkt te zijn van disfunctioneren van neurotransmitters. Het kan ook zijn dat bij mensen met fibromyalgie de hersenen de spieren verkeerd aansturen. Tevens wordt gedacht dat  de hersenen prikkels van de buitenwereld niet goed selecteren of ze verkeerd uitleggen, waardoor de hersenen zeggen dat je pijn hebt terwijl dat er eigenlijk niet is.

NEUROFEEDBACK ALS FIBROMYALGIE-BEHANDELING

Hersen-metingen bij mensen met fibromyalgie kunnen afwijkende patronen laten zien in de hersenactiviteit. Wanneer neurofeedback wordt ingezet als fibromyalgie-behandeling, kan deze afwijkende hersenactiviteit behandeld worden waardoor klachten kunnen verminderen. Vaak verbeteren er meerdere symptomen van fibromyalgie na de behandeling. Het is niet zo dat iedereen hetzelfde effect heeft van de behandeling, maar in veel gevallen treedt er een positieve verandering op en verminderen de klachten. Over het hoe en waarom is nog niet zoveel bekend net zoals over de oorzaak van fibromyalgie. Wel is duidelijk dat het complexe aandoening is waar de balans tussen lichaam en geest een groter rol speelt.

EFFECTEN VAN NEUROFEEDBACK BIJ BEHANDELING FIBROMYALGIE

 • Pijn kan verminderen
 • Moeheid kan afnemen
 • Concentratie verbetert
 • Hoofdpijn neemt af
 • Geheugenproblemen nemen af
 • Het slaappatroon verbetert
 • Eventuele angst- en depressieve klachten kunnen afnemen

OORZAAK FIBROMYALGIE ONDUIDELIJK

Bij fibromyalgiepatiënten is er met bloedonderzoek of röntgenfoto’s niets dat wijst op een ziekteproces, abnormale slijtage of iets dergelijks, fibromyalgie is dus een uitsluitingsdiagnose, wanneer alle onderzoeken andere aandoeningen hebben uitgesloten. Doorgaans ontstaan de klachten spontaan en verergeren ze geleidelijk aan, in de beleving van de patiënt. Ook in een later stadium is er niets dat wijst op een slijtageproces, ontstekingen of andere beschadigingen in het lichaam. Fibromyalgie is bepaald geen zeldzaam syndroom. Volgens schattingen van onderzoekers wordt bij 5-15 % van de nieuwe patiënten op een reumatologische kliniek de diagnose fibromyalgie gesteld. Fibromyalgie komt het meest voor bij vrouwen (ongeveer 90 % van de patiënten is vrouw). Op echt jonge leeftijd komt fibromyalgie zelden voor; doorgaans ontstaan de klachten na het dertigste levensjaar, soms wat eerder.

Terugbelverzoek

Meer weten?
Wij bellen u graag terug!

Meer weten?

Afspraak maken of meer info?
We helpen u graag verder!

Maandag 11 mei gaat onze praktijk gelukkig weer van start!

Voor uw en onze veiligheid houden wij ons uiteraard aan een aantal richtlijnen:

 • Komt liefst alleen naar de praktijk. Niet te vroeg en ook niet te laat.
 • Indien u niet alleen kunt komen verzoeken wij uw begeleider om in de auto te wachten totdat u klaar bent met de behandeling.
 • Desinfecteer uw handen bij binnenkomst. Er hangt een pompje direct rechts aan de muur.
 • Neem uw eigen handdoek mee
 • Wij dragen mondkapjes en handschoenen. Zelf bent u hiertoe niet verplicht.
 • Houd ook bij ons 1,5 meter afstand