HET METEN VAN DE HERSENACTIVITEIT

Hersenen functioneren met electriciteit, en dat is te meten

De hersenen zijn eigenlijk een ingewikkeld gebouwde fabriek. Alle kleine onderdelen aan de binnenkant hebben een effect op wat je aan de buitenkant ziet. De hersenen verwerken alles wat je ziet, hoort, ruikt en voelt. Ze zorgen ervoor dat je kunt bewegen, denken en voelen en hebben dus veel invloed op hoe je denkt en hoe jij je voelt. Al die prikkels worden in de hersenen verwerkt via hele lichte elektriciteit. Omdat de apparatuur die we gebruiken zo gevoelig is kunnen we die elektriciteit meten.

Wat je hersenen precies doen, kun je normaal gesproken niet aan de buitenkant zien. We kunnen dus wel met apparatuur de hersenactiviteit meten om hier iets over te zeggen. Met deze meting van de hersenenactiviteit kan bepaald worden hoe snel de hersenen werken en het zegt iets over hoe actief de hersenen zijn.

Meer weten?

U kunt ons altijd bellen of een afspraak maken.

HOE KUNNEN WE HERSENACTIVITEIT METEN?

Hoe kan je gedachten nou meten?

De hersenen bestaan uit hersencellen, ook wel neuronen genoemd. Neuronen geven informatie aan elkaar door, door middel van elektrische golven en verwerken op deze manier een grote hoeveelheid informatie. Op het moment dat neuronen informatie aan elkaar doorgeven, komt daar een klein elektrisch stroompje bij vrij. Als de stroompjes van de hersenen sterk genoeg zijn, kun je deze aan de buitenkant van het hoofd meten. Met behulp van elektrodes die op het hoofd worden geplakt kun je deze hersenactiviteit meten. De elektrische activiteit van de hersenen wordt dan zichtbaar in de vorm van een EEG-signaal. Het electro-encephalogram. Dat is in in feite het resultaat van een activiteitsmeting van de hersenen

HERSENACTIVITEIT METEN IN DE PRAKTIJK

Hoe gaat dat nou precies in zijn werk?

Wanneer we de hersenactiviteit meten, worden er elektrodes op je hoofd geplaatst. Afhankelijk van de toegepaste methode zitten de elektrodes in een soort mutsje of worden ze zo op het hoofd geplakt. Het is belangrijk dat de elektrodes.  precies op de juiste plaats zitten. Onder de elektrodes wordt een speciale gel gebruikt die ervoor zorgt dat het signaaltje vanuit je hersenen goed door de huid heen wordt geleid en vervoerd kan worden naar het meetapparaat. De elektrodes zijn verbonden met een EEG-apparaat dat is aangesloten op een computer. Van een EEG-meting voel je niets, het doet dus zeker geen pijn. Je gaat gewoon zitten en wachten tot de meting achter de rug is.

LINEAIRE NEUROFEEDBACK EN DYNAMISCHE NEUROFEEDBACK

Twee verschillende technieken met hetzelfde doel

De methodes voor neurofeedback zijn in twee stromingen te verdelen: lineair en non-lineair oftewel dynamisch. Hoewel neurofeedback innovatief en in ontwikkeling is, is het zeker niet nieuw.  Reeds in 1968 werden de eerste patiënten met neurofeedback behandeld.  Bij lineaire feedback is er een directe en actieve interactie tussen de cliënt en het systeem. Deze interactie is zichtbaar op een computerscherm en wordt vandaar uit gemonitord.  Lineaire feedback is gebaseerd op een medisch model: Na inventarisatie van de klachten wordt er een onderzoek gedaan en een behandelplan opgesteld. Het onderzoek houdt in dat de hersenactiviteit in kaart wordt gebracht en bepaald wordt waar deze afwijkt van een ‘normaal’ hersenpatroon. Hieruit volgen behandelingen waarbij een bepaalde hersenfrequentie via een beloningsstructuur worden verminderd of juist gestimuleerd. Bij de non-linieaire feedback oftwel de dynamische feedback  wordt de gehele hersenactiviteit gemeten. Daarop wordt direct, hier en nu, gereageerd. Een voordeel is dat het minder belastend is voor de cliënt, onder andere omdat hij/zij zich niet extra hoeft te concentreren of in te spannen om de therapie te laten slagen. Een ander voordeel is dat het resultaat ook niet afhankelijk is van de deskundigheid van de behandelaar.

VOLKOMEN VEILIG

Neurofeedback is geheel ongevaarlijk

Bij de neurofeedback kunnen er geen hinderlijke of schadelijke afwijkingen in het hersenbeeld ontstaan. Er wordt behandeld op herstellen van de balans in de afzonderlijke gebieden in de hersenen, er wordt o.a. gericht gewerkt aan het verbeteren van samenwerking tussen de linker en rechterhelft en evenwicht tussen alle gebieden.
Soms kan je na de behandeling wat vermoeid of slaperig zijn. Dat is normaal, neurofeedback kan voor de hersenen onbewust inspannend zijn. Deze vermoeidheid is van korte duur en ebt meestal na wat rust snel weg.

Terugbelverzoek

Meer weten?
Wij bellen u graag terug!

Meer weten?

Afspraak maken of meer info?
We helpen u graag verder!

Maandag 11 mei gaat onze praktijk gelukkig weer van start!

Voor uw en onze veiligheid houden wij ons uiteraard aan een aantal richtlijnen:

  • Komt liefst alleen naar de praktijk. Niet te vroeg en ook niet te laat.
  • Indien u niet alleen kunt komen verzoeken wij uw begeleider om in de auto te wachten totdat u klaar bent met de behandeling.
  • Desinfecteer uw handen bij binnenkomst. Er hangt een pompje direct rechts aan de muur.
  • Neem uw eigen handdoek mee
  • Wij dragen mondkapjes en handschoenen. Zelf bent u hiertoe niet verplicht.
  • Houd ook bij ons 1,5 meter afstand