PTSS BIJ KINDEREN

Kinderen kunnen na een zeer stressvolle gebeurtenis een posttraumatische stressstoornis (PTSS) ontwikkelen. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren na lichamelijk of seksueel misbruik, het slachtoffer of getuige zijn van geweld of het meemaken van een natuurramp of oorlogsgeweld.

Meer weten?

U kunt ons altijd bellen of een afspraak maken.

KENMERKEN VAN PTSS

Kinderen die last hebben van een trauma hebben dat op verschillende levensgebieden. Dit kan tot uiting komen in gedrag op school, thuis en in de omgang met leeftijdsgenoten. Er bestaan verschillende soorten stoornissen waarin een trauma tot uiting kan komen. Per stoornis zien we verschillende kenmerken.

Een kind PTSS heeft vaak last van :

 • nachtmerries
 • slaapproblemen
 • last van prikkelbaar zijn
 • concentratieproblemen
 • herbelevingen

BEHANDELING VAN PTSS

PTSS wordt vaak behandeld via gesprekken met een (kinder)psycholoog. Deze kan besluiten om de z.g. EMDR-therapie toe te passen. Centraal bij de behandelingen staat dat er wordt ingegaan op het trauma en de beleving ervan. In feite moet het trauma herbeleefd worden. Dat op zich kan belastend en confronterend zijn. Het grote voordeel van de neurofeedback is dat er geen herbeleving van het trauma hoeft te worden doorgemaakt. Dat maakt de toepassing van neurofeedback in deze situatie veel minder belastend voor het kind.

NEUROFEEDBACK EN PTSS

Neurofeedback is een uitstekende behandeling bij traumaverwerking. Neurofeedback werkt heel goed voor het stabiliseren van gedachtes en emoties die voortkomen uit een trauma. Op deze manier ervaart het kind meer rust en overzicht. Te veel onrust in emoties zorgt voor verstoring in de hersengolven. Het zorgt er bovendien voor dat er niet genoeg energie meer overblijft voor de concentratie, werk- en leervermogen. Neurofeedback zorgt op een automatische manier dat er weer balans komt in je gedachtes, gevoel en gedrag. Rust en balans in de hersengolven is het resultaat van het behandelen met neurofeedback.

TIJDIGE BEHANDELING BELANGRIJK

Traumatische ervaringen kunnen een hele grote impact hebben op het leven van een kind. Daarom is het belangrijk om dit tijdig te herkennen en op tijd te behandelen. Trauma’s die niet op tijd of niet goed worden behandeld kunnen een leven lang op negatieve wijze doorwerken.

Terugbelverzoek

Meer weten?
Wij bellen u graag terug!

Meer weten?

Afspraak maken of meer info?
We helpen u graag verder!

Maandag 11 mei gaat onze praktijk gelukkig weer van start!

Voor uw en onze veiligheid houden wij ons uiteraard aan een aantal richtlijnen:

 • Komt liefst alleen naar de praktijk. Niet te vroeg en ook niet te laat.
 • Indien u niet alleen kunt komen verzoeken wij uw begeleider om in de auto te wachten totdat u klaar bent met de behandeling.
 • Desinfecteer uw handen bij binnenkomst. Er hangt een pompje direct rechts aan de muur.
 • Neem uw eigen handdoek mee
 • Wij dragen mondkapjes en handschoenen. Zelf bent u hiertoe niet verplicht.
 • Houd ook bij ons 1,5 meter afstand