DWANGMATIG GEDRAG

Mensen met dwangklachten hebben last van dwanggedachten en/of dwanghandelingen. Dwanggedachten zijn steeds terugkerende gedachten die angst en spanning oproepen en moeilijk los te laten zijn. Dwanghandelingen zijn handelingen die een persoon steeds op dezelfde manier uitvoert om te proberen te voorkomen dat gebeurt waar ze zo bang voor zijn. Door deze dwanghandelingen uit te voeren, vermindert hun spanning en angst.

Meer weten?

U kunt ons altijd bellen of een afspraak maken.

SYMPTOMEN VAN DWANGGEDRAG

Iedereen kijkt weleens of de deur goed op slot zit of checkt een keer extra of het gasfornuis uit is. Wanneer je hier echter elke dag mee bezig bent en het je dagelijks functioneren beïnvloedt, dan kan je een dwangstoornis hebben. Een dwangstoornis wordt ook wel een obsessief-compulsieve stoornis (OCS) of OCD (obsessive-compulsive disorder) genoemd.

Ook kinderen kunnen last hebben van angst- en dwangklachten. Dit kan grote gevolgen hebben voor het dagelijks functioneren van het kind, zijn ontwikkeling en het functioneren van het hele gezin. Kinderen met angst- en dwangklachten gaan vaak situaties vermijden. Ze durven niet meer naar school of alleen thuis te blijven. Dit heeft gevolgen voor hun ontwikkeling en het is daarom belangrijk bij dwangklachten snel behandeling te zoeken.

DWANGKLACHTEN EN ANGST

Dwangklachten komen vaak voor als een variant op een bepaalde angst. Vanuit die angst worden bepaalde situaties juist vermeden of gecreëerd. Wanneer dat in een bepaalde regelmaat en structuur gebeurt is er sprake van een angstgerelateerde dwangklacht.

NEUROFEEDBACKBEHANDELING BIJ DWANGKLACHTEN

Dwangklachten kunnen behandeld worden met gedragstherapie. Soms wordt ook medicatie voorgeschreven. Ook neurofeedback kan bij dwangklachten als behandeling ingezet worden. Bij mensen met dwangklachten kan afwijkende hersenactiviteit zichtbaar zijn. Indien dit zo is, kan neurofeedback ingezet worden. Wanneer neurofeedback bij dwangklachten als behandeling wordt ingezet, is de behandeling erop gericht de afwijkende activiteit te verminderen, waardoor dwangklachten kunnen afnemen.

RESULTAAT VAN NEUROFEEDBACK BIJ DWANGKLACHTEN

Angst, onrust en spanning nemen af

Dwanggedachten komen minder vaak voor of zijn beter te stoppen

Dwanghandelingen hoeven minder vaak uitgevoerd te worden

Terugbelverzoek

Meer weten?
Wij bellen u graag terug!

Meer weten?

Afspraak maken of meer info?
We helpen u graag verder!

Maandag 11 mei gaat onze praktijk gelukkig weer van start!

Voor uw en onze veiligheid houden wij ons uiteraard aan een aantal richtlijnen:

  • Komt liefst alleen naar de praktijk. Niet te vroeg en ook niet te laat.
  • Indien u niet alleen kunt komen verzoeken wij uw begeleider om in de auto te wachten totdat u klaar bent met de behandeling.
  • Desinfecteer uw handen bij binnenkomst. Er hangt een pompje direct rechts aan de muur.
  • Neem uw eigen handdoek mee
  • Wij dragen mondkapjes en handschoenen. Zelf bent u hiertoe niet verplicht.
  • Houd ook bij ons 1,5 meter afstand